RSS

>Memperbaharui lesen di JPJ berlainan pada hari yang sama..

02 Mac

>

Assalamualaikum.
Semalam 1 March 2011, adalah hari rehat aku selepas habis minggu bertugas syif pagi. Aku nak pergi perbaharui lesen PSV (teksi) yang telah luput pada 4/3/2010 (tempoh yang diberikan oleh pihak JPJ adalah 3 tahun) sekiranya tak perbarui nanti takut kena ambil ujian semula hehehehe.
Aku merempit ke JPJ Wangsa Maju pada jam 11:30am dan tiba di JPJ pada jam 11:50am.Setelah memastikan kuda besi aku dikunci, maklumlah kita mesti sentiasa berhati-hati. Hampir tengahari ramai juga orang.
Aku terus ke tingkat bawah pintu satu dan mengambil nombor giliran. Walaupun ramai orang tetapi setiap urusan di uruskan dengan cepat oleh pegawai kuanter yang bertugas, di JPJ WPKL (Wangsa Maju) terdapat 16 kuanter. dan bagus juga aku pergi tengahari kerana hanya urusan individu sahaja akan dilayan pada masa rehat. Bagi ajen pula tidak akan dilayan jadi lagi cepatlah urusan aku hehehe.
Setelah lebih kurang 10 minit, nombor giliran aku dipanggil. Aku ingatkan bolehlah selesai urusan pembaharuan lesen teksi aku ni (ingatkan dokumen dah lengkap), rupa-rupanya aku borang JPJ L8 yang aku muat turun dari laman Web JPJ, yang mana aku telah pun mendapatkan pemeriksaan dari Klinik pada 28/2/2011 tu kekurangan iaitu resit pembayaran pemeriksaan dari klinik tersebut. Pegawai kuanter tu kata “minta maaf encik, wajib sertakan resit pembayaran”.
Terpaksalah aku balik semula ke klinik tu untuk mendapatkan resit. Tapi dah alang-alang aku ada kat sana aku perbaharui lesen CDL (lesen memandu) aku walaupun tarikh luput pada 15/02/2012, tambah lagi 2 tahun. :).
Setelah aku dapat resit aku merempit pula ke JPJ Maju Junction, KL. Mula-mula ingat nak parking kat luar je
tapi terbaca amaran dari polis, AWAS kawasan ini dikenal pasti kawasan kecurian motorsikal. terus aku batalkan niat dan terus masuk basement untuk parking kuda besi aku.
Aku naik ke tingkat 2 dan pergi ke pintu 2 (bagi urusan individu).Di JPJ Maju Junction pula terdapat 17 kuanter.
Kali ini nombor giliran aku adalah:-
Warga Emas akan diberi keutamaan
Di luar kawasan JPJ ini pula terdapat pelbagai servis seperti INSURAN dan SURUHANJAYA SUMPAH
Selesai saja urusan aku bergegas bayar parking motor. Sekali masuk bayaran yang dikenakan ke atas motorsikal RM2.00
About these ads
 
 

6 responses to “>Memperbaharui lesen di JPJ berlainan pada hari yang sama..

  1. Sasa Al-Sharif

    Mac 2, 2011 at 05:43

    >signboard warning tu ada kena mengena dgn strategi menarik income parking tak? haha

     
  2. mdshaari

    Mac 2, 2011 at 07:00

    >rasanya ler bro hahaha…sbb ramai yang park kat luar..tp bro mmg kawasan jln raja laut ni top pasal kecurian motorsikal…

     
  3. jimon

    Mac 2, 2011 at 19:31

    >tabik spring la kat ko…ada lesen teksi…

     
  4. mdshaari

    Mac 2, 2011 at 23:16

    >hehehe, dulu aku ambil masa dengar ura2 nak bagi BSS…berhenti secara sukarela….aku standby je..payah nak cari kerja baru…tapi sampai la ni tak pernah nak drive teksi lagi.Sekali masa tu aku dah bayar half dan ambil ujian L serta belajar motor besar nak ambil B Full tp halfway jerlah :)

     
  5. akuamy

    Mac 3, 2011 at 01:50

    >perghh lesen PSV.. aku dulu ada GDL tp sbb dah lama xpakai lupe nak renew langsung skang kena amik semula

     
  6. mdshaari

    Mac 3, 2011 at 09:16

    >rugi rasanya kalau kita tak renew sbb nak ambil ujian L dan memandu tu yang malas tu…ujian teksi bahagian kemahiran dan jalan raya berlainan dari ujian lesen memandu CDL.Sekarang ni RM? entah bayaran yang di kenakan oleh pihak JPJ keatas GDL dan PSV berkaitan dengan kelas D.

     

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: