RSS

>Proses tuned NA engine STAGE 1

27 Feb

>

Sekadar ingin berkongsi pengalaman rakan EOCM (zamsurvey aka zamwarrior)🙂, dibawah adalah coretan dari beliau sendiri.


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua exorian. Tujuan saya membuka ruangan ini adalah bertujuan untuk berkongsi pengalaman yg setahun jagung ni dan juga membincangkan perkara2 yg boleh menambahkan ilmu pengetahuan kita terhadap kereta exo yang kita sayangi. Perbincangan akan berkisarkan kepada Tuned NA enjin dan juga hasil daripada apa yg telah dimodifikasikan..Disini sy akan cube menceritakan apa yg telah diubahsuai keatas kereta saya..selepas ni boleh la kita bertukar2 pendapat sekiranya ada cara @ ape2 info yg baik utk dikongsi bersama utk menambahbaikan exo kita. Thread in hanya utk yg berminat sahaja tentang modifikasi dimana secara fizikalnye memang membatalkan warranti bagi sesetengah bahagian..

Disenaraikan proses tuned NA engine STAGE 1 

Bermula dengan VS Kechat.. 

Voltage Stabiliser VS Kechat
Kemudian diikuti system exzos. Di mana pertukaran extractor 4-2-1, 
Tabung tengah x2 biji n Tabung Belakang S flow.
Extractor 4-2-1
Tabung Tengah
Tabung Belakang S-Flow

Kemudian Adjustable cam gears, lightened pulley n Adjustable Fuel regulator, 
Irridium cable plug and plug, adjust throttle body and tune shift paddle respond


Dulu pakai direct air intake tapi sekarang dah tukar kepada jenis mushroom punye.


Setelah puashati dengan apa yg ditukar utk stage 1 ni..
lantas kereta aku pun menjalani proses dyno utk melihatkan hasilnye..


Jadi minta pada sesape yg boleh buat analisis dari keputusan dyno tu dipersilakan. 

Yang ni result bila compare ngan stock..


Last but not least, utk pengetahuan semua..kerje2 penambahbaikan diatas dibuat di 

kat area Shah Alam and tuned by Shaiful. Kalau VS tu semua kenal kot..


Itulah coretan pengalaman bro zamsurvey @ EOCM 416 CR. 
Aku sendiri terasa berminat tetapi poket tak cukup lebat hehehe.


Posting ini telah mendapat kebenaran dari empunya kereta…
dan berdasarkan perbualan anggaran kos ubahsuai +/- RM 4000.00

 
1 Komen

Posted by di Februari 27, 2011 in EOCM Related, Other's Info

 

One response to “>Proses tuned NA engine STAGE 1

  1. mdshaari

    Februari 28, 2011 at 17:35

    >Macamana dengan anda semua berminat ke?🙂

     

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: