RSS

>Quansheng TG-UV2 – Dual Band Handy 2 Channel Display

05 Apr

>

Dari 25/03/2011 – hinggalah semalam, aku masih terfikir nak masuk mobile rig atau beli handy jer.Pada awalnya aku buat urusan dengan M16~PIE untuk tolong belikan puxing 777 atau puxing 888, tapi setelah mengambil kira  dan pergi jalan2 kat low yatt + info yang diberikan pak shukri supaya pasang rig lagi bagus sebab rig boleh sampai 45 – 50watt…lagi puas hati nak memancar radio.

Tapi di sebabkan aku masih dalam proses pembelajaran jadi semalam jugaklah (5/4/2011) aku ambil keputusan untuk sambau handy jer..sebenarnya ada satu handy yang aku jumpa boleh dapat 7 watt (jenis ICOM – V8 – single band VHF – RM 480.00) dan salah satu model yang di rekomenkan untuk mampu milik. Cuma bila aku pikir2kan lebih baik aku sambau jer terus dual band brand Quansheng VHF/ UHF TG-UV2 – two way radio 2 channel display.

Lagi pun amoi kat low yatt tu dah kenal dengan pak shukri, aku tunjuk bussiness card pak shukri…ooo itu bos TDM ka…ok..ok apa u mau…hehehe! dasyat betul pak shukri ni..:), aku dah tak ingat yang lain dah rasa memang sambau jerlah Quansheng biarlah orang nak kata apa pun – (pada masa tu ler).

Dalam masa yang sama aku minta maaf pada M16~PIE, sbb tak jadi meneruskan hajat nak sambau px 777 atau px 888 yang besar lebih kurang kotak rokok dan model yang agak tahan lasak…jatuh pun boleh pasang balik bateri dan boleh memancar.

Hati dah berkenan dengan product dibawah:-

Quansheng TG-UV DUAL BAND - Click Image to Close

1) Handy Quansheng TG-UV2 – 1 set 
2) Nagoya Mag – 90EL-W Antenna
3) Magmount (BNC)
4) S46 cable (BNC)
5) Bracket RB400 (Black)
6) Sma (female) – BNC (F) connector
7) PTT – Pro talk palm mic


sedikit gambaran spec :-



  • Frequency range:
    FM:   88-108MHz (only receiver)
    VHF:  136-174MHz
    UHF1: 350-390MHz (only receiver)
    UHF2: 400-470MHz
    UHF3: 470-520MHz (only receiver)
    • Dual band                                         
    • FM Radio
    • Voice scrambler(Optional)
    • CTCSS/DCS
    • Dual-watch operation
    • Power switch:4w/2w/1w
    • Built-in VOX function
    • Priority scan
    • Wide/narrow bandwidth
    • PC programme or keypads programme
    • Busy lock
    • Cable clone
    • Alarm function
    • Transmitter:
      • Power output: High≥4w Medium ≥2w  Low ≥1w
      • Emission Current: ≤1.5A
      • Modulation sensitivity: 12mV
      • Modulation  Distortion:  <5%
      • Modulation Limiting : Wide <5KHz    Narrow  <2.5KHz
      • Modulation Mode: 16ΦF3E 11KΦF3E
      • Remanent Radiation ≤7μw
      • Preemphasis character : 6dB
      • CTCSS/DCS Frequency Deviation :0.75KHz±50Hz  0.37KHz±30Hz
    • Receiver:
      • RF Sensitivity: -122dBm(12dB SINAD)
      • Modulation Receiver  Bandwith: 5KHz
      • Audio Distortion: ≤10%
      • Audio  power: <0.5w
      • Audio Response:6dB
      • Blocking: ≥85dB
      • Spurious response rejection: ≥65db
    • Dimensions:   110mmx 56mmx  37mm
    • Weight: 850g

      Item Comes with original charger and battery.
      Please be adviced that charger is a 270GR 



  • mudah untuk digunakan – tapi bab seting freakunsi pada mula aku pening dah di baca manual pun masih tak faham…maklumlah aku mmg zero pasal benda alah ni…yang mana aku pun langsung tak minat pada mulanya…bila tengok rakan2 EOCM yang usung ke hulu ke hilir dan paling seronok bila aku lihat mereka ni memancar dan bergabung …datang ler minat sikit2….hehehe. Setelah di ajar berkali-kali oleh tuan punya kedai alhamdulillah boleh ler sikit aku memahaminya…dan rasa mudah ler pulak.

    (tapi aku akui mesti ada pro and con – model ini tidak di datangkan dengan charger kereta)
    layan video ni..:
    http://www.youtube.com/watch?v=EHfA8Uqi6F8

     

    3 responses to “>Quansheng TG-UV2 – Dual Band Handy 2 Channel Display

    1. mdshaari

      Mei 5, 2011 at 09:06

      >Nak pergi temankan akuamy82 tengok2 handy kat low yatt plaza jap…hhehe

       
    2. mdshaari

      Mei 6, 2011 at 04:39

      >semalam akuamy82 sambau satu handy Quansheng dengan PTT + bag + connector gold + Antenna handy dan kete+bracket+cable 5meter

       
    3. mdshaari

      Februari 15, 2012 at 21:34

       

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s

     
    The WordPress.com Blog

    The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

    %d bloggers like this: